пʼятницю, 19 травня 2023 р.

Вишиванка – оберіг, яскравий символ долі українського народу

 


З метою збереження українських традицій в бібліотеках-філіях Кетрисанівської громади проведено низку мистецько-культурних заходів. Так
, філією «Береславська сільська бібліотека організовано виставку старовинних та сучасних вишиванок «Різнобарвні вишиванки», проведено флешмоб у вишиванках в якому брали участь діти та дорослі та майстер-клас з виготовлення обʼємних листівок вишиванок з дітьми  «Вишиванка моя, вишиваночка». 
В філії «Веселівська сільська бібліотека» відбувся
 флешмоб де діти виконували танцювальні рухи з жовтими і блакитними кульками під супровід патріотичної музики. Діти із задоволенням прийняли участь у заході,  були активними та патріотично мотивованими. В філії «Верхньоінгульська сільська бібліотека»
проведено патріотичну годину "Вишиванка-то наш оберіг", де участь прийняли діти 8-15 років. Бібліотекар розповіла про жіночі сорочки, їх типи, візерунок, призначення та про найпершу вишиванку. Найменші розказували віршики, старші співали пісень, зачитували прислів'я та приказки. Діти уважно слухали про факти та вислови відомих українців про вишиванку. 

В філії «Благодатненська сільська бібліотека»

свято пройшло під девізом «Вишиванку одягай - Україну прославляй!». Для учнів 1-3 класів КЗ «Благодатненський ліцей» проведено народознавчу годину «Одягни вишиванку , Україно моя!» з метою зберегти споконвічні  народні  традиції, створення та носіння етнічного вишитого одягу.   Саме це свято запрошує свідомого українця просто одягнути вишиванку піти на роботу. Учням на навчання.  Тут діти дізналися, коли і саме в який день відзначається це свято, чому в цей день такий гарний і піднесений настрій, бо мабуть саме тому, що в українській вишивці закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів. Діти прослухали казку  Лесі Храпливої  Щур «Вишивані квіти», а також дізналися коли вперше   і хто запропонував відзначати це свято і це була студентка Чернівецького національного університету.. А також діти прослухали повір’я, що сорочку для немовляти повинна вишити сама мама або бабуся тоді вона буде оберігати дитину від  недоброго погляду та лиха.., бо вишиваючи співали пісні та молилися просили здоров’я . 

На народознавчу годину
  «Вишиванка і калина – то є символ України», що відбулася
в філії «Бобринківська сільська бібліотека» були запрошені дорослі користувачі бібліотеки, вчителі,  здобувачі освіти Бобринківської початкової школи. Учасники заходу прослухали цікаву інформацію про історію свята – Дня вишиванки. Діти виконали пісню Н.Май «Мамина сорочка». В рамках традиційної місцевої акції «Посади калину» розчистили джерело витоку річки Бобринка та висадили кущі калини на честь майбутньої Перемоги над ворогом. 

В філії «Грузька сільська бібліотека»
проведено годину народознавства " Вишиванка - твій генетичний код" для учнів  5 -8 класів Чарівненської гімназії. Школярі дізналися про історію української вишиванки, значення кольорів ниток та символи вишивки. Діти розказували патріотичні вірші, співали пісень про маму та українську вишиванку.

З метою виховання у дітей та дорослих любові до українських традицій, звичаїв та національного одягу, розповсюдження знань про вишиваний одяг та його значення, в житті українців філією «Златопільська сільська бібліотека» проведено Інформбюро “Вишиванку одягаю-Перемогу наближаю”. Під час заходу учасники ознайомились з різними орнаментами та методами вишивки, значенням кожного символу.  Після інформаційної частини було проведено святкову фотосесію бажаючих, з різними табличками на яких зображено вислови про вишиванку.


Бібліотекарем філії «Рощахівська сільська бібліотека» на подвірї закладу оформлена книжкова виставка-«Вишиванка символ Батьківщини», біля якої проведено бесіду щодо  історії свята, символів орнаменту  вишивки. Прикрасою свята стало дефіле  учасників заходу у вишиванках. В заході приймала участь  староста Буховецького округу, яка привітала учасників з днем вишиванки та разом з дітьми, на завершення свята запускали в небо жовто-блакитні кульки як символ єдності українців.


Під гаслом "РАЗОМ МИ КРАЩІ" провели флешмоб «Вишиванку одягаю, Україну я кохаю" бібліотекар філії "Сугокліївської сільської бібліотеки» спільно з КЗ Сугокліївською гімназією, де дівчатка і хлопці декламували вірші українських поетів про вишивку та Україну.

В філії «Червонопільська сільська бібліотека» проведено годину народознавства "Вишиванка -національна святиня" серед учнів 1-8 класів КЗ "Червонопільська гімназія". Школярі дізналися про історію української вишиванки, типи вишивок різних регіонів України, знаки та символи стародавньої вишивки.


Бібліотекарями філій «Витязівська сільська бібліотека для дорослих» та «Витязівська сільська бібліотека для дітей» організована книжкова виставка - інсталяція «Краса своїми руками», де представлені роботи жителів села, книги про вишиванку та візерунки вишивки. Надано інформацію про історію свята, проведено огляд книг та презентацію про майстрів чиї роботи представлені на виставці. Здійснено відео- експрес огляд «Чарівний світ вишиванки», що містить фотографії робіт майстрів с.Витязівки та робіт які були подаровані бібліотекам.



КОЛО безпеки: дитина і домашнє насильство

  Знання та навички з виявлення, попередження і припинення домашнього насильства є життєво необхідними і мають стати складовою навчання моло...