неділю, 10 липня 2022 р.

Продовжуємо СУШИТИ!


Відкриваєш двері бібліотеки і відчуваєш запашний аромат свіжозібраних трав та квітів. Це дійсно магія, яка надихає, покращує настрій та вселяє віру у перемогу. Дякуємо всім хто долучається до збору та сушіння різнотрав’я для приготування чаїв. Перші трав’яні збори для ЗСУ вже передано до волонтерських центрів. За короткий період проведення нашої бібліотечної акції ми зібрали майже 500 пакетів трав’яних зборів, за підтримки Кетрисанівської сільської ради, доповнили їх додаванням чорного чаю. По переду дні роботи, багато планів, але важливість та необхідність нашого проекту надихає, наповнює новими силами, вселяє віру у краще майбутнє. Переможемо разом!









Літо – 2022: разом до Перемоги!

 

Інсценізація казки «Колобок-мандрівник»
(філія «Червонопільська сільська бібліотека»
Кожен з нас хоче відчути літо дотиком золотих променів лагідного сонця, чистим небом, зеленими оазами, відпочинком, засмагою, нескінченним морем і т.п. На жаль, широкомасштабна агресія росії проти України змінила і звичний розклад літнього відпочинку. Отримали нові виклики, серед яких психологічні та фізичні травми внаслідок воєнних дій, переміщень, розлучень з близькими та друзями, змін звичного оточення та розпорядку.

майстер-класу з бісероплетіння
від ВПО Олександра Решетника 
 «Творчість, що лікує душу»
 (КЗ «Публічна бібліотека»)
Тож,  бібліотекарі КЗ «Публічної бібліотеки» продовжують докладати максимум зусиль, щоб літній відпочинок дітей відбувся в безпечній, змістовній, дружній атмосфері. Нові ідеї, куточки читання під відкритим небом, краєзнавчі екскурсії, тематичні зустрічі, казкові інсценізації, ігри, промоційні акції з читання  – це далеко не весь перелік літніх задумок від бібліотек. Так, на початку липня юні читачі долучилися до заходів : майстер-класу з бісероплетіння від ВПО Олександра Решетника  «Творчість, що лікує душу» (КЗ «Публічна бібліотека»), оpen-air «Виходь у двір читати» та  малюємо на асфальті  «Світ очима дітей» (філія «Новоградівська сільська бібліотека»), інсценізації казки на сучасний лад «Колобок-мандрівник» (філія «Червонопільська сільська бібліотека» та філія «Червонопільський будинок культури»), розважальних дидактичних ігор (пазли, кросворди) «На сонячній галявині - нам круто і цікаво»  (філія «Кетрисанівська сільська бібліотека»), дружні змагання "Нас не здолати" (філія "Миколо-Бабанська сільська бібліотека" та ін..
Розважальні дидактичні ігри 
 «На сонячній галявині - нам круто і цікаво» 
 
(філія «Кетрисанівська сільська бібліотека»)
 Такі активності допомагають, налаштувати дітей на позитив, впоратися зі своїми страхами і тривогами, переконати, що кожен день чудовий і може принести яскраві враження, знання, приємне спілкування з новими друзями та цікавими людьми.

Оpen-air «Виходь у двір читати»  
 (філія «Новоградівська сільська бібліотека»)
Запрошуємо всіх дітей та дорослих до бібліотек!  Переможемо разом!
Дружні змагання "Нас не здолати!"
(філія "Миколо-Бабанська с/б")


Оpen-air «Виходь у двір читати»  
 (філія «Новоградівська сільська бібліотека»)

Малюємо на асфальті 
 
«Світ очима дітей»
(філія «Новоградівська сільська бібліотека»)

Зцілюємо душі через традиції

Народознавча програма «Чарівна Купальська мить»
(філія «Береславська сільська бібліотека»
та філія «Василівський СБК»)
«Місце – це безпека, простір – це свобода; ми прив’язані до першого й тужимо за другим. Немає кращого місця, ніж дім…» Своєрідну характеристику місця та простору дав американський географ китайського походження І-Фу Туан. 

Сьогодні, де б ми не були скрізь відчуваємо поклик рідної землі та рідного дому, вслухаємось у чарівні мелодії пісень, вбираємо в себе ніжні звуки української мови. Рідний дім, як головний символ місця, зберігає сліди, які залишила історія, він пов’язаний із сім’єю, її долею. Дім виступає головним елементом малої батьківщини для багатьох поколінь, основою, що формує локальну ідентичність. Певну роль в її формуванні відіграють самобутні люди, історія, традиції, магічні місця. Саме тому актуальність збереження українських звичаїв та традиції є очевидною.

Народознавча година «Дивоколо українського віночка»
(філія "Новоградівська с/б")
 Іван Купала (Іванова ніч, Іванів день) з легкістю можна називати прадавнім. Івана Купала одне з найбільш таємничих і магічних свят, що дісталося нам від наших пращурів. Свої витоки свято Івана Купала, або Іванів день бере ще з часів язичництва. Спочатку цей день був присвячений язичницькому богу Купалі. Але після християнізації Київської Русі назва цього дня доповнилася ім’ям Іоанна Хрестителя (Предтечі), день народження якого збігався з купальським святом.

Народознавча мозаїка  «Зцілюємо душі через єднання»
 
(філія Благодатненська сільська бібліотека»)

Бібліотекарі сільських бібліотек-філій КЗ «Публічної бібліотеки» провели низку заходів до свята, включаючи обрядові дійства, що супроводжувалися купальськими піснями, веселими забавами, хороводами, плетінням вінків, розкладанням багаття та обливанням водою: фольклорне свято «Купало, де ти зимувало?» (Філія «Бобринківська сільська бібліотека»), народознавчу веселку «Літо святкує» (філія «Рощахівська сільська бібліотека»), народознавчу годину «Дивоколо українського віночка» та розважальну програму «Квітка долі» («філія «Новоградівська сільська бібліотека»), народознавчу програму «Чарівна Купальська мить» (філія «Береславська сільська бібліотека» та філія «Василівський СБК»), бібліо-калейдоскоп «Ой на Івана ой на Купала» (філія «Павлогірківська сільська бібліотека»), пізнавально-розважальну програму для дітей та дорослих "Ой на Івана, Ой на Купала.." (філія «Златопільська сільська бібліотека» спільно з КЗ «Златопільський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів”), народознавчу мозаїку з елементами хороводоведіння, за участі ВПО  «Зцілюємо душі через єднання» (філія Благодатненська сільська бібліотека»), майстер-клас з плетіння українського віночка «На сонячній галявині - нам круто і цікаво»  (філія «Кетрисанівська сільська бібліотека»).

Народознавча мозаїка  «Зцілюємо душі через єднання»
 
(філія Благодатненська сільська бібліотека»)
Купальська ніч вважається чарівною, тому дівчата ворожили за допомогою вінків на свою долю. А ще у цю ніч найсміливіші шукали цвіту папороті, яка, вважається, розквітає опівночі, загорається вогнем і тут же осипається. За повір'ям, тому, хто встигне зірвати квітку папороті, відкриються заховані скарби, а сам він дістане чудодійну силу та знання. Зірвати таку квітку практично неможливо. Легенди і перекази про цвіт папороті описав Микола Гоголь в оповіданні «Вечір на Івана Купала». А в збірнику матеріалів «Книга усякої всячини» він занотував: «Папороть… цвіте вогняним коляром тільки у ночі на Іванів день, і той хто встигне зірвати цвіт і наважиться вистояти проти всіх примар, які будуть перед ним з’являтися, відшукає скарб».
Народознавча веселка «Літо святкує»
(філія «Рощахівська сільська бібліотека») 

 В давнину вважалося, що в цю чарівну ніч відбуваються дива, тварини розмовляють людською мовою, дерева переходять з місця на місце та інше. А ще, за народним віруванням, лікарські трави тільки тоді й виявляють справжню поміч, коли будуть зібрані в ніч під Івана Купала або рано-вранці з «іванівською» росою. Тож, нехай купальський вогонь горить у кожнім серці й додає нам віри, здоров'я та впевненості, а  зібрані трави нададуть нам сил для Перемоги!

Народознавча мозаїка з елементами хороводоведіння,
за участі ВПО  «Зцілюємо душі через єднання» 
  (філія Благодатненська сільська бібліотека»)

Пізнавально-розважальна програму 
"Ой на Івана, Ой на Купала..."
(філія «Златопільська сільська бібліотека»
спільно з КЗ «Златопільський заклад загальної
середньої освіти І-ІІ ступенів”)

Майстер-клас з плетіння українського віночка
«На сонячній галявині - нам круто і цікаво» 
(філія «Кетрисанівська сільська бібліотека»)

Розважальна програма «Квітка долі»
(«філія «Новоградівська сільська бібліотека» та "Новоградівський СБК")


КОЛО безпеки: дитина і домашнє насильство

  Знання та навички з виявлення, попередження і припинення домашнього насильства є життєво необхідними і мають стати складовою навчання моло...