понеділок, 13 квітня 2020 р.

Безпека бібліотек, читачів і співробітників під час і після пандемії COVID-19


Карантин вніс зміни в плани роботи бібліотек Бобринецького району, що обслуговують користувачів-дітей, які тимчасово, з 18 березня 2020 року призупинили обслуговування читачів та скасували раніше заплановані інформаційно-просвітницькі заходи до закінчення карантину. Поки всі дітлахи та молодь  перебувають вдома і займаються самоосвітою, бібліотекарі не сидять склавши руки в очікуванні своїх користувачів.
За час карантину бібліотеки району приєдналися до інформаційного орфографічно-пунктуаційного списування тексту "Дізнайся сам та навчи своїх батьків " в рамках акції започаткованої Бобринецькою районною державною адміністрацією та Бобринецькою об’єднаною територіальною громадою, серед учнів закладів загальної середньої освіти та користувачів бібліотек району та міста. 
КЗ «Бобринецька районна дитяча бібліотека» в режимі онлайн інформує читачів щодо різних тем, пропонує чимало цікавинок та фішок, зокрема Великодні легенди та мультики для дітей українською мовою, літературні читання творів сучасних письменників та ін.
Бібліотекарі займаються оформленням  нових чи поповненням вже існуючих книжкових виставок у бібліотеках, намагаються  висвітлити новинки, ширше розкрити свої книжкові фонди для майбутніх зустрічей з читачами. Ведеться робота щодо вилучення з фондів зношеної та застарілої літератури. Не забуваємо про санітарно-гігієнічні обробки дезінфікуючими засобами приміщень бібліотек, книжкових стелажів, полиць тощо.
Шановні бібліотекарі, будь ласка, зверніть увагу на такі важливі аспекти нашої роботи в умовах пандемії:
1. Бібліотеки мають залишатися безпечним місцем і для користувачів, і для бібліотекарів.
2. Важливо спланувати дії, щоб усунути ризик зараження населення після закінчення карантину, коли бібліотеки відкриються для громадськості.
3. Дуже важливо обговорити багато питань, зокрема, як безпечно приймати книги, коли читачі почнуть повертати їх після завершення карантину, зрозуміти і пояснити працівникам бібліотек, як довго вірус зберігається на різних поверхнях – папері, картоні, пластику, щоби це було безпечно і, водночас запобігти руйнуванню документів зайвою і небезпечною дезінфекцією.
4. Треба подумати про захисний одяг, маски і рукавички для бібліотекарів і прибиральниць, про дезінфікуючі засоби і про можливість регулярно мити руки.
 Рекомендації польських колег Бібліотеки Народової про роботу з книгами, які під час епідемії коронавірусу перебувають в користуванні читачів бібліотек.

Вірус SARS-CoV-2 може вижити деякий час (до 5 днів) поза організмом людини, тому можливе також поверхневе зараження паперових документів. Рекомендується застосовувати наступні правила поводження з бібліотечними книгами, що повертаються читачами до фондів бібліотек:
• книги, які повертаються читачами, бібліотекарі повинні приймати в латексних або нітрилових рукавичках;
• необхідно обмежити прямий контакт з примірником до його ідентифікації;
• заборонено дезінфікувати повернені видання дезінфікуючими препаратами на основі миючих засобів та спирту;
• прийняті примірники повинні бути на карантині протягом від 10 днів до 2 тижнів;
• необхідно дезінфікувати поверхні, що контактують з поверненими документами, мити їх миючими чи дезінфікуючими препаратами, що містять спирт у мінімальній концентрації 60%;
• у випадку підтвердженої інфекції коронавірусом SARS-CoV-2 серед працівників, які контактували з документами бібліотечних фондів, необхідно запровадити карантин від 10 днів до 2 тижнів і виключити використання частини фонду, з якою мав контакт цей працівник.
Вилучення з використання всіх примірників, повернених після закінчення періоду роботи бібліотек, [їх «карантин»], повинен забезпечити безпеку роботи бібліотекарів.
Слід також дотримуватися загальних правил безпеки:
• правильно мити руки з милом та водою не менше 30 секунд;
• уникати дотику до обличчя (очей, носа, рота);
• зберігати безпечну відстань (від 1 до 2 метрів) від інших людей;
• при чханні і кашлю прикривайте рот і ніс одноразовою хусткою, а потім викидайте її;
• одразу звертатися за медичною допомогою (спочатку по телефону), якщо ви помітили симптоми вірусного захворювання (лихоманка, кашель, утруднення дихання).

 Бажаємо всім здоров'я та доброго настрою!


Продовжується тиждень поезії. Запрошуємо усіх поціновувачів поетичного слова!

  Бібліотеки Кетрисанівської громади продовжують активно долучатися до Національного тижня читання поезії низкою тематичних заходів. Так, у...