четвер, 12 квітня 2018 р.

Життя, там де є книга!


11 квітня 2018 року у книжкові мандри запросила районна дитяча бібліотека учнів 6-7 класів загальноосвітніх шкіл району.  Цього року учасниками конкурсу стали найкращі читачі  Новоградівської, Веселівської, Благодатненської, Береславської,  Василівської, Златопільської, Кетрисанівської, Кривоносівської. Сугокліївської, Рощахівської сільських та Витязівської дитячої бібліотек.
Варто наголосити, що Всеукраїнський конкурс дитячого читання “КНИГОМАНІЯ” дає можливість його учасникам здобути перемогу не завдяки особливим талантам і здібностям, а тільки завдяки систематичному читанню, користь від якого є набагато більшою ніж може здатися на перший погляд. За 6 хвилин читання можна знизити стрес на 60%, уповільнити серцебиття, змінити стан людського розуму, покращити фізичний стан та ментальне здоров’я. Тож, читаючи з дитинства дитина не  лише стає грамотнішою, розвиває свою  фантазію, мислення, логіку, а й призвичаює зосереджувати увагу та приймати правильні рішення, робити свій життєвий вибір.
Обрання учасниками конкурсу улюблених творів вразило своїм розмаїттям та смаками. В бібліотеці настала повна тиша, коли Сушко Юлія, учениця Василівської ЗШ, у зворушливій оповіді Г.Кирпи «Мій тато став зіркою» перевтілилася в образ дівчинки тато якої загинув на Майдані та роздумувала про зовсім не дитячі теми: смерть, барикади,  гради та  біженців.
А її шкільна подруга Жигалова Ольга, ознайомила присутніх з книгами Дейзі Медоус, автора всесвітньо відомого пригодницького бестселеру серії Rainbow Magic.
 Про своє захоплення дитячими детективами Стіва Стівенсона, автора  серії книг для дітей «Агата Містері» розповів Алеян Давіт, учень Сугокліївської ЗШ.
Щиро захопила сюжетом та незвичайними  героями фантастичної повісті Ніки Ініної «Хрангели» учасниця Златопільської сільської бібліотеки Теплюк  Дарина, наголосивши  що саме такі книги потрібні юним читачам, адже кожен після Хрангелів стане кращим, кожен захоче зробити кращим світ навколо себе.
Багато нових вражень і відчуттів відчули слухачі під час розповіді книги Ірини Мацко «Перехідний вік … моєї мами», ученицею Благодатненської ЗШ, Хмелик Тетяною.  Найсильніше вразило дівчину відкриття того, що перехідний вік переживають не тільки підлітки, а й дорослі, в яких є свої таємниці.
З особливою манерою подання художнього  слова, чіткістю та особливим стилем  рекламувала повість Ганни Герман «Дівчинка і косміти», учениця Кетрисанівської ЗШ,  учасниця обласного етапу конкурсу «Книгоманія – 2017»  Сушко Руслана.
Не байдужими залишили слухачів й розповіді та власні думки Козулі Юлії, Тесленко Артема, Іванової Катерини, Гладкої Ірини, Аркуші Вікторії, Димчукова Віталія, Садовської Анастасії, Єремейчук Євгенії, Жицької Анастасії, Гавриш Юлії та Осипенко Руслани.
Крім розповідей про свої улюблені книжки, їх героїв та дивовижний світ, відтворений у них діти також відповідали на запитання журі, приймали участь в бліц-турнірі та виконували тестові завдання.
Кращих серед учасників конкурсу визначило журі у складі начальника відділу культури та туризму районної державної адміністрації Л.О. Гребень, завідувача районної бібліотеки для дорослих Л.Є Павелко та екскурсовода районного краєзнавчого музею ім. М. Смоленчука Л. Т. Мельникової.
Серед учнів 6 класів перемогу в І етапі та звання «Суперчитач району» отримав учень Сугокліївської загальноосвітньої школи Алеян Давіт. В номінації 7 класів звання найкращого читача району виборола учениця Благодатненської загальноосвітньої школи Хмелик Тетяна. Переможці нагороджені почесними дипломами Конкурсу та 25 квітня візьмуть участь в IІ обласному етапі в м.Кропивницький.
Гостею цьогорічного свята стала переможниця минулорічного конкурсу  Аврора Асатрян, яка виконала для присутніх українську пісню та побажала конкурсантам перемог і здійснення мрій.
Приємно, що до участі в конкурсі, крім визнаних професіоналів своєї справи, долучилися молоді бібліотекарі Кривоносівської та Сугокліївської сільських бібліотек Лиходей Катерина та Алеян Юлія, читачі бібліотек яких вразили своєю обізнаністю як української так і світової літератури. Тож, книги  там, де є життя, а життя продовжується там де є молодь.
Щира вдячність всім учасникам конкурсу, бібліотечним працівникам, вчителям, батькам, які підготували конкурсантів та  дали змогу своїм вихованцям показати свої здібності, любов до читання книг, знання та ерудицію.

Продовжується тиждень поезії. Запрошуємо усіх поціновувачів поетичного слова!

  Бібліотеки Кетрисанівської громади продовжують активно долучатися до Національного тижня читання поезії низкою тематичних заходів. Так, у...