четвер, 18 січня 2024 р.

Як стабілізувати себе та попередити емоційне вигорання

 


СТОП емоційному вигоранню!!! Відновлюємо сили! Під таким закликом проведено чергову зустріч у Батьківському клубі, що діє при філії «Федіївській сільській бібліотеці». Мета зустрічі - допомогти батькам знайти відповіді на запитання: як відновити сили? де черпати наснагу? як стабілізувати себе?  що робити в такому випадку?  Бібліотекар наголосила на тому, що для початку необхідно прийняти що всі ми живі люди, тож втомлюємося, змінюємося і вчимося на власних помилках. А помилок припускає кожен, бо вони частина – частина життя, а місія батьків - стати дітям за приклад і вчити їх справлятися із ситуаціями, які виходять з під контролю.

Батьківство потребує багато емоційних ресурсів. В пошуках внутрішнього вогню, батьки ознайомились з фазами і ознаками емоційного вигорання. Визначили для себе ті види діяльності, які будуть наснажувати та приносити задоволення. Бібліотекар навела кілька варіантів, з яких батьки змогли взяти собі за приклад. Також пропонували свої варіанти. Серед порад, як уникнути чи подолати емоційне вигорання, зацікавились малюванням картин за номерами.  Кожен приклад жваво обговорювали: хочу, вмію і можливість втілення в життя.   Тому  бібліотекар запропонувала  апсайклінг – один із найдоступніших видів рукоділля, яким займалися ще наші прабабусі.    Всі присутні отримали буклети  «Ресурси позитивного батьківства: як стабілізувати себе та попередити емоційне вигорання».  Діти малювали, грали в настільні ігри.  Всі дійшли висновку, що «зависання» в Інтернеті, розпилювання своїх сил на вторинні справи забирає час, який можна було б витратити на себе та власних дітей.


З метою розвитку стресостійкості  в філії «Верхньоінгульській сільській бібліотеці» відбувся  диспут «Як розв’язувати конфлікти», де батьки отримали практичні навички запобігання ескалації та розв’язання конфліктів, дізналися про типи конфліктів та їх стадії розвитку. Виконували практичні вправи «Як помиритися з другом» та «Як залагодити конфлікт». На заході батьки демонстрували уміння використовувати різні стратегії ведення переговорів і розв’язання конфліктів, називали стилі поведінки в конфлікті, наводили приклади ситуацій, у яких рекомендовано використовувати той чи той стиль розв’язання конфлікту.

КОЛО безпеки: дитина і домашнє насильство

  Знання та навички з виявлення, попередження і припинення домашнього насильства є життєво необхідними і мають стати складовою навчання моло...