середу, 15 лютого 2023 р.

Прив’язаність у житті дитини: типи та форми

 

Як формується прив’язаність до батьків від дитинства до підліткового віку? Як стати для сина або дочки міцною і при цьому таємною опорою і виростити їх упевненими й самодостатніми? На ці та інші запитання, батьки, що завітали сьогодні до філії «Федіївської сільської бібліотеки» на чергове засідання Батьківського клубу отримали  відповіді, змогли  не лише зрозуміти, що стоїть за дитячими розпещеністю, агресією, важкою вдачею, а й зрозуміти, чим допомогти своїй дитині, щоб вона росла й розвивалася, не марнуючи сил на боротьбу за їх любов.

Бібліотекар наголосила про актуальність пошуку джерел відновлення фізичних сил і  психологічної рівноваги і що потужнім джерелом сили завжди була і залишається родина.   Побажала, щоб в кожну сім’ю увійшли мир і спокій, злагода і любов. На простих прикладах пояснила, що  прив’язаність  це  глибокий емоційний зв'язок між мамою та дитиною. Цей зв'язок є ОБЕРЕГОМ, таємною опорою нашим дітям на все життя. Саме Любов матері здатна творити чудеса навіть тоді, коли б здавалось уже неможливо. Таких прикладів немало.
Для прикладу базової прив’язаності бібліотекар використала твір Тараса Шевченка: 
« …хлюпочуться   качаточка
Та поміж осокою.                                                                                                                                        А качечка випливає з качуром за ними ,                                                                              
Ловить ряску розмовляє з дітками своїми…»

Діти з солоного тіста виліпили каченяток і розмістили їх на імпровізованому ставку з качуром і качкою, осокою. Потім з великим задоволення стали  « вже не малятами , а маленькими каченятами» і весело «хлюпались» , тобто виконали « Танок маленьких каченят».

А батьки визнали, що ці такі прості природні речі, як спокійна розмова мами,  її посмішка, ніжний спів колискової, погойдування на руках батька, – набувають сьогодні вагу золота й наразі стають все більше дефіцитними.

Практичним способом повноцінного емоційного спілкування малечі з дорослими членами родини став майстер-клас з виготовлення лепбуку « МОЯ сім'я».

Захід відбувся 15 лютого, коли українці відзначають свято Стрітення: Весна і Зима зустрічаються. Напередодні свята  Існує традиція пекти до свята "жайворонків" з тіста – спеціальні булочки у формі пташок.

Ось випікання таких булочок є ще однією формою емоційного зближення всієї родині.  Такий собі сімейний павербанк: зарядження  на позитивне , емоційне спілкування  між представниками різних  поколінь. Діти дуже люблять ліпити з тіста, а разом всією родиною це і весело, і приємно, і дуже корисно, і просто. Готуючись до заходу, найактивніша бабуся напекла таких пташок. Розваги були корисними і пізнавальними : діти закликали Весну , співали веснянки, заклички , гралися, смакували  булочками. А батьки зрозуміли важливість їх батьківської любові і турботи.

Засідання проведено у межах проекту "Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх опікунів у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні, що реалізується Благодійним фондом "Безпечне майбутнє" за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).


 

КОЛО безпеки: дитина і домашнє насильство

  Знання та навички з виявлення, попередження і припинення домашнього насильства є життєво необхідними і мають стати складовою навчання моло...