середу, 14 березня 2018 р.

Володимир Панченко про маловідомі факти життя Великого Кобзаря


13 березня в районній дитячій бібліотеці відбулася зустріч працівників культури та освіти Бобринецького району з цікавою людиною,  яка задає стандарти і визначає шляхи розвитку літературознавства в Україні, українським літературним критиком, письменником, автором відомих статей, монографій, підручників на літературну та історичну тематику, професором Національного університету “Києво-Могилянської академії”, доктором філологічних наук, членом  Національної спілки письменників України,  Володимиром Євгеновичем  Панченком.
Основною метою зустрічі стало ознайомлення присутніх із маловідомими фактами з життя генія українського народу Тараса Григоровича Шевченка.
Так, літературознавець розповів, що наразі працює над своєю новою авторською роботою “Шевченко зблизька”. Остання, за задумом письменника, буде містити в собі охарактеризування Тераса Шевченка, як звичайної людини та, зокрема, опише його короткі періоди перебування в Україні до і після викупу з кріпацтва.
У ході зустрічі автор детально зупинився на подорожах Кобзаря Україною протягом 1843-1846 рр. Зокрема, Володимир Панченко акцентував увагу присутніх на місцях у яких зупинявся та проживав Тарас Григорович, його колом друзів й знайомих в цей період тощо. Все це було підкріплено показом для учасників зустрічі відповідної фото-презентації, яку підготував сам автор.
Окремою темою обговорення став опис особистих взаємовідносин Тараса Шевченка з його близькою знайомою Ганною Закревською. Останнє для більш кращого сприйняття було представлено в дослідницькому фільмі “Спокуси Березової Рудки”, над створенням якого безпосередньо допомагав працювати й Володимир Панченко.
Взяли участь в зустрічі та відповідному обговоренні життя й творчості Тараса Шевченка також представники від органів влади району: заступник голови районної державної адміністрації Людмила Сопільняк й начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Лариса Гребень.
Присутніх, українськими піснями, привітали перлинки автентичного та народного співу Бобринеччини  Анастасія Кобзар та Анастасія Кузьмічова.
Насамкінець заходу всі охочі мали змогу задати власні питання відомому літературознавцю та отримати ґрунтовні відповіді на них. Останні стосувалися, як і майбутньої роботи Володимира Панченка, так й інших його досліджень.
Після цієї зустрічі кожен виніс своє: хтось вирішив прочитати  майбутню книгу Володимира Євгеновича, інший – більше познайомитися з його працями, дехто відкрив українських письменників з невідомих раніше сторін, другий – зрозумів, що літературознавець завжди повинен бути пошуковцем, але поза всяким сумнівом ця зустріч – то інтелектуальне спілкування, що активізує на читання творів як класиків, так і сучасників, адже в них життя і парадокси часу.

КОЛО безпеки: дитина і домашнє насильство

  Знання та навички з виявлення, попередження і припинення домашнього насильства є життєво необхідними і мають стати складовою навчання моло...