четвер, 18 лютого 2021 р.

Інформаційно- бібліографічний огляд літератури "Майдан у книгах"

                 20 лютого Україна відзначає День Героїв Небесної Сотні. Саме 20 лютого 2014-го року під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку, саме 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Майдану.   Українська революція у буквальному сенсі почалася з тексту - маленького повідомлення у ФБ,  яке стало спусковим гачком усієї наступної низки подій. Потім текстів було створено надзвичайно багато – художніх, публіцистичних, емоційних та аналітичних. Кількість книг, присвячених Майдану, зростає у геометричній прогресії і вони  справді викликають читацький інтерес. Пропонуємо вашій увазі добірку книг з фонду нашої бібліотеки про події на Майдані:

      
      Безпощадне у своїй невідворотній сповідальності та всепоглинальне за своїм гостросюжетним магнетизмом.
       Письмо автора справляє на читача вулканічне потрясіння, як і сам феномен Майдану на самосвідомість сучасного землянина. На смисловому тлі подається документальна маловідома історія про те, що і як призвело до Повстання, котре стало безпрецедентним актом кривавого вознесіння із провалля гуманітарно-кримінальної катастрофи для майже 50-мільйонного людського згромадження в центрі Європи. Водночас всенародний Бунт Гідності став прологом до визвольної війни — у супрязі з усім прогресивним світом — древньої Нації проти планетарної загрози земній цивілізації, яка постала перед очманілим людством осатанілими ордами московських варварів, що виринули на полях глобальної епохи із темних віків.

 Базів В. Армагеддон на Майдані  : роман-реквієм. – Київ : Укр. пріоритет, 2014. – 159 с.


       Революцію 2013-2014 років кожен з нас бачив по-своєму, але що насправді сталося тоді, й досі залишається таємницею. Що відбувалося за лаштунками Майдану? Хто платив за Революцію? Як ділили владу переможці? Хто і чому здав Крим та Донецьк? Яким дивом встояли Одеса і Харків? 
      Перед вами перше масштабне журналістське розслідування подій на Майдані, з якого ви довідаєтеся також про гроші та зброю на Майдані, про провокаторів Банкової, про те, як Європа штовхала нас до кровопролиття, про ВІЛ-СНІД та вогнепальні рани, про тактику і стратегію мирного спротиву та силового протистояння. Герої «Таємних файлів» — не тільки ті, що стояли на сцені, але й ті, що ховались за лаштунками, хто їздив до Януковича і хто сперечався з Європою, захоплював адмібудівлі, сидів у буцегарнях, а також воював, лікував, працював для того, щоб Революція перемогла. 

  Брати Капранови. Майдан. Таємні файли / Брати Капранови. – Київ: Нора-Друк, 2017. – 320 c.

           

         Романи Люко Дашвар незмінно мають успіх у читача. Вона пише так гостро й пронизливо, психологічно й чутливо, що торкається струн душі кожного… Неможливо не співчувати її героям, як неможливо не звернути увагу на гострі, болючі, неоднозначні питання, які порушує письменниця.
        В основі сюжету твору Люко Дашвар «ПоКров» — доля семи колін нащадків багатого хорунжого Яреми Дороша.
       Останні дні листопада 2013-го, країну лихоманить. Головна героїня - Мар'яна переживає буремні події в країні і сімейну трагедію. Серед виру пристрастей вона зненацька дізнається, що в банку Канади їй належить величезна сума. Та не це турбує дівчину — ще більше хвилює її зустріч, яка змінює все, із дивним хлопцем Ярком - далеким нащадком колись потужної козацької родини Дорошів. Звідки ж Мар`яні знати, що чекає на того нащадка, бо предки заповіли йому не лише скарб...

   Дашвар Л. Покров :роман. – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2017. – 384 с.




            Книга Галини Кирпи «Мій тато став зіркою» – зворушлива оповідь маленької дівчинки, тато якої загинув на Майдані. Дівчинки, якій важко змиритися з тим, що тато вже не пригорне її міцно-міцно, не малюватиме з нею пастельками тополю аж до неба, не побачить її маленької сестрички:
«Тепер мені треба дивитися на все те не двома очима, а чотирма. І за тебе!.. Коли Йорданка виросте, я розкажу їй, який у нас тато. — Глянь, — скажу я, — на мене. Оце такий. Наш тато — викапана я». 
          Героїня книжки роздумує про зовсім не дитячі теми: смерть, барикади, гради та біженців. Але полеглий за правду тато світить їй із неба яскравою зіркою…


Кирпа Г. Мій тато став зіркою.- Л. : Вид-во Старого Лева, 2015. - 32 с.



       Чи можна вірити політикам? Чи допомогла соціальна активність на Майдані добитися реалізації мрій простих громадян? Якими є настрої на Сході та в Криму? Яким є «інший бік» військових дій у Донбасі? На ці та інші суперечливі питання ви знайдете відповіді, якщо вирішите прочитати «Щоденник Майдану та Війни» Андрія Куркова. 
          Це не агітаційний текст, не роман на тлі революції – це особистий щоденник письменника, де автор аналізує події, що відбулися в державі з кінця 2013 року до сьогодення, порівняє очікування українців, які відстоювали на Майдані свою справжню незалежність та європейське майбутнє, та гіркі реалії.

Ці нариси варто читати усім небайдужим до долі нашої країни, щоб розібратися у хронології основних подій та зв’язках між ними, передбачити можливий вектор руху українського суспільства.

На кожній сторінці книги ви знайдете влучні і мудрі вислови, які можна зробити девізом нашого майбутнього.


Курков А. Ю. Щоденник Майдану та Війни.- Харків: Фоліо, 2018.- 330 с.


      На відміну від дайджестів і збірок, художні твори «зріють» довше, глибоко осмислюючи те, що відбулося. 
       Першою ластівкою стала повість «Я з Небесної Сотні» Марка Рудневича, що побачила світ у вересні 2014 року. 
       Книжка була написана за три тижні, а прочитати її можна за півдня. За словами автора, це «книга про Макса, який поїхав на Майдан і там загинув. От і все. Про людину, яка зробила те, що мала зробити»
        Герой повісті молодого письменника Марка Рудневича 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя – про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва.  
           Це повість про три вирішальні доби на Майдані. Читаючи твір ви згадаєте все, ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею – Макса зі Сміли…


       Рудневич М. Я з Небесної Сотні : повість / Марко Рудневич. - К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. - 182+194 с., зустріч. паг. - (Доросла серія). - Текст укр., рос. - Книжка-перекрутка.



            У  книзі «Менталітет Майдану: Хроніка подій – свідчення очевидців» подано огляд подій, що відбувалися в Україні в листопаді 2013 – лютому 2014 років. Ретроспектива Революції Гідності розгортається на фоні голосів її учасників, а також на тлі аналізу схожих революцій в інших країнах світу. Розгляд, зроблений не просто учасником Руху спротиву, але й психіатром, надає фактам неочікуване осмислення. 
           Менталітет Майдану виведено в динаміці і суперечностях — він, як організм, зароджується, дорослішає, усвідомлює себе і, в решті решт, діє. Аналізуючи поведінку учасників руху спротиву і пересічних громадян, що підтримали або не підтримали Майдан, автор робить висновки про те, які саме риси української ментальності під час екстремальної ситуації виявили себе найбільшою мірою, а які залишилися «незадіяними». 
        Завершується книга підсумком, яким чином змінилося світосприйняття українців після Майдану, і що може чекати на Україну в майбутньому.

Стражний О. С. Менталітет Майдану /О. Стражний.: Хроніка подій – свідчення очевидців: нове видання.-К.: Дніпро, 2016.- 192с.


           Про що книга «Майдан і Церква. Хроніка подій та експертна оцінка»?Пропонована Вам книга покликана зафіксувати Революцію Гідності як подію духовного виміру,  вмістивши широку палітру думок, оцінок та роздумів як науковців, так і журналістів разом з активістами Майдану. Самі автори книги, провідні релігієзнавці з Інституту філософії ім. Г. Сковороди, брали активну участь в революційних подіях, співпереживали та бачили все на власні очі.  
        У книзі представлені релігійні документи, звернення та заклики релігійних лідерів до народу і до влади, неофіційні висловлювання та коментарі звичайних віруючих та пасторів, експертні оцінки політиків, державних діячів та релігієзнавців, свідчення про діяльність Церков на майдані та експертне оцінювання подій релігієзнавцями.

Майдан і Церква. Хроніка подій та експертна оцінка.-К.: Техніка, 2015.- 656с.;іл..           

Продовжується тиждень поезії. Запрошуємо усіх поціновувачів поетичного слова!

  Бібліотеки Кетрисанівської громади продовжують активно долучатися до Національного тижня читання поезії низкою тематичних заходів. Так, у...