понеділок, 17 серпня 2020 р.

Пригодницький каламбур «Маленькі дикуни»

Ернест Сетон-Томпсон
 все життя присвятив вивченню природи. Це був той щасливий випадок, коли робота і захоплення повністю співпали. «Я пішов своєю власною стежкою, – говорив письменник, – не знаючи і ні в кого не питаючи, чи це найліпша дорога. Я знав лише одне: це була моя дорога».
Ернест Сетон-Томпсон народився 14 серпня 1860 року в Саут- Шилдс, що у Шотландії, але його дитинство і юність пройшли у Канаді, куди велика родина Томпсонів емігрувала, коли Ернестові було 6 років. Батько займався фермерством і намагався залучати до роботи своїх синів. Але вразливого Ернеста більше за все вабила лісова природа – загадковий світ тварин і птахів. Хлопчик починає вести щоденник спостережень. Згодом це юнацьке захоплення переросте у справу всього життя. Письменник Сетон-Томпсон відкриє читачеві невідому досі дику природу, що існувала за своїми законами і не завжди була зрозумілою людині.
Е. Сетон-Томпсон був першим із плеяди видатних канадських письменників-натуралістів . Він намагався зупинити бездумне винищення природи людиною, а тому створив у Канаді «Лігу лісознавства». Письменник багато подорожував, цікавився фольклором індіанців та ескімосів, але ніколи не зраджував улюбленому заняттю – вивченню дикої природи. Саме цій темі присвячені його книги, які принесли їх авторові визнання й авторитет серед письменників-натуралістів (Натураліст – природознавець, людина, яка займається вивченням живої природи).
Власні твори Сетон-Томпсон часто ілюстрував сам, оскільки був наділений даром художника-анімаліста (Анімаліст – художник, який зображує тварин). Курс навчання з мистецтва він пройшов у Торонто, а потім вдосконалював свої знання у Лондоні, Парижі та Нью-Йорку. У своїх розповідях і малюнках Сетон-Томпсон поєднував наукову точність із бережливим ставленням до світу природи і відданістю милим жителям лісів. Малюнки Сетона-Томпсона на полях книг передають не тільки зовнішній вигляд звіра чи птаха, але й їх характер, настрій і ставлення до них автора, яке було переповнене любов’ю і ніжним гумором.
Чимало своїх творів Е. Сетон-Томпсон написав про дітей і для дітей. У його оповіданнях маленькі люди живуть і ростуть на природі разом із тваринами. У книгах «Моє життя», «Степовий найда», «Маленькі дикуни» письменник розповідає про себе, про вибір власної життєвої дороги, про формування людини-натураліста.
Герой «Маленьких дикунів» – хлопчик Ян. Його вабить природа, він прагне збагнути її таємниці. Подорожувати до нових країв, будувати хижі на кшталт індіанських, слухати голос лісу, стежити за життям тваринок, птахів, комах, милуватися квітами – все це було для Яна дивовижно цікавим. Хлопчик уважно придивляється, прислухається до навколишньої природи, захоплено малює і з часом починає розуміти, що найбільше від усіх інших у лісі може побачити уважний і мовчазний спостерігач.
 Повість «Маленькі дикуни» можна назвати невеличкою енциклопедією натураліста. Проте за своїм сюжетом і композицією це блискучий художній твір, цікавий і для дітей, і для дорослих.

Відеопрезентація до уроку з вивчення повісті Ернеста Сетона-Томпсона «Маленькі дикуни»:   https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=q4rGBF-1iZk


КОЛО безпеки: дитина і домашнє насильство

  Знання та навички з виявлення, попередження і припинення домашнього насильства є життєво необхідними і мають стати складовою навчання моло...