середу, 4 листопада 2020 р.

Живі символи

 

Люди завжди вважали себе розумнішими за тварин і птахів, та все ж схилялися перед їх красою, силою і прагненням до свободи. Деякі представники фауни стали символами країн і навіть почали зображуватися на державних гербах.

На ХІІ конференції Міжнародної організації захисту птахів, яка відбулася у 1960 році в Токіо, було прийнято і затверджено таке поняття як «національний птах».

Але перший національний птах зявився ще у  1782 році: це був білоголовий орлан – символ США.

Другий національний птах зявився  у 1940 році в азіатській країні  Мянма. Мешканці колишньої Бірми обрали символом павича. Третім національним символом став фазан – символ Японії.

З того часу в багатьох країнах світу з’явилися національні птахи: в Австрії – чапля, в Німеччині – біла лелека, а Португалії – сорока, в Швеції – дрізд. Не залишилися осторонь і тварини, зображення яких можна побачити на державних гербах і прапорах. Корова стала до вподоби мешканцям Індії, Ісландії, Непалу, кінь «оселився» в Монголії, Венесуелі та Уругваї. Цікаво, що лева обрали декілька десятків країн: Болгарія, Великобританія, Данія, Норвегія, Швеція та ін.. Не дивно, що кенгуру стало символом Австралії, а зебра – африканської країни Замбії. А така рідна нам коза вважається символом Чаду – ще однієї африканської країни. У Малайзії віддали перевагу тигрові, у Гвінеї – слону, в Ямайці – крокодилові.

В Україні також чимало символів тварин. В княжі часи улюбленою твариною був бик.
В козацькі часи - кінь. У багатьох думах, піснях оспівували козака і  згадували його коня. Але найулюбленішими тваринними символами України є птахи. Зозулі Бог доручив робити довгі роки життя людям. І у теплий край вона повинна відлетіти раніше, щоб зустрічати інших птахів. Тому не встигає вона висидіти пташенят і підкидає яйця в чужі гніздечка. Але як би там не було, про зозулю в Україні ніхто зроду не говорив погано. У народних піснях її порівнювали з матір'ю, яка піклується про своїх дітей, називали м'ягко "зозуленька-Матінка".

Улюбленою птахом є і лелека. Його назвали на честь божества добра і любові - Леля. Ну, а як відомо - c допомогою любові народжуються діти. От і приносить їх у наші домівки лелека. Говорили колись, скільки Лель живе у душі доброї людини, а лелека мостить гніздо на подвір'ї добрих людей. 

Символом туги в Україні є журавель. Курликання журавлів викликає смуток.

Символом матері є ластівка.

Український народ донезмоги співучий. Давня легенда розповідає про пташку, пісні якої стали перекладом для пташиного складу пісень нашої Батьківщини. Ця пташка - соловей.

Дрофа є символічним птахом міста Бобринця. Про це свідчать герб та прапор міста. На гербі у синьому полі – чорний серцевий щиток із золотою дрофою, оточений вісьмома золотими хлібними снопами. Опис прапора – синє квадратне полотнище із жовтою лиштвою посередині, в якому – чорна дрофа.

Дрофа представляє рід птахів, які колись були характерними мешканцями бобринецьких степів. Крім того, дрофа символізує взаємозв’язок землі та повітря, що надає гербу та прапору м.Бобринця філософського значення єдності матерії і духу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

КОЛО безпеки: дитина і домашнє насильство

  Знання та навички з виявлення, попередження і припинення домашнього насильства є життєво необхідними і мають стати складовою навчання моло...