пʼятницю, 11 вересня 2020 р.

Інформаційно-рекомендаційний список літератури «СТОП булінг: дружити , а не бити!»

Розмови про булінг усе частіше на порядку денному. Дорослі шукають способів його уникнути й запобігти, а підлітки – зманеврувати від незручних питань, бо часто були або свідками, або його жертвами. Саме для того, щоб допомогти, а, можливо, і уникнути цькування, ми склали добірку книг про цю складну тему.


«Кава по-дорослому»  Мацко І.

То тільки може здатися, що Катя така, як усі дівчата. Насправді у неї купа всіляких переживань, нелади з батьками. Вони дратують її надокучливими запитаннями, невмінням жити і поламаним шлюбом. У школі – суцільне протистояння, конфлікти і нещира дружба. Якась сила жене її пізнати все і заставляє побачити себе на слизькій межі. Відчути драйв, страх, приниження. Каті передбачається зіткнутися із життям навиворіт, з неймовірною жорстокістю між однолітками, де алкоголь, наркотики, наруга над собою чи кимось. Проте Каті вдається вирватися із ситуації, де, здається, ніщо нормальне вже неможливе. Вона усвідомила себе потрібною і побачила світ іншими очима.

 Серія книг А. Аудгільд Сульберґ про дівчинку-альбіноса Анне Беа

У першій повісті «Хто проти суперкрутих» героїня потерпає від знущань однолітків, а особливо – від трійці крутелиць зі свого класу. Ця книга вчить не боятися бути собою й цінувати друзів, які підтримують за будь-яких обставин.

3.     «Чучело» В. Желєзніков

Повість, що стала класикою. Вона про складні взаємини дівчинки з однокласниками, які цькують її через «зраду» та про сильний характер героїні, яка взяла на себе провину іншого.

4.     Серія книг про Гаррі Поттера Дж. Ролінґ

Книги цієї серії мають багато сцен, де двоюрідний брат Гаррі Поттера – Дадлі разом із приятелями знущаються над ним. Конфлікти з учнями з інших факультетів – звичне явище для Гаррі та його друзів – Рона й Герміони, але саме так вони здобувають те, про що й не здогадувалися.

5.     «Шпалереон» О.Колінько


Цю чарівну повість для молодшого шкільного віку можна було б і не вносити в цей огляд, якби одного з її другорядних персонажів не цькували у школі. Женя на прізвисько «Бубня» мучиться і вдома, й у школі. Удома він недоїдає і постійно боїться батьківського гніву. У школі з хлопчика знущаються однокласники. Зав’язка «Шпалереона» починається з того, що ніхто з «Бубнею» не хоче чергувати. Проте Олена Колінько вирішує не обмежуватися темою булінгу в молодшій школі, а натомість вирішує помістити своїх персонажів у чарівний світ за шпалерами.

6.     «Володар мух» Голдінг В.


Безлюдний острів. Блакитна лагуна. Діти. Рай?.. Саме тут опинилась група підлітків, які внаслідок авіакатастрофи залишилися на самоті, без дорослих. Що може трапитися з людиною на порожньому острові?.. Усе. Діти, які загрались у жорстокість, боротьбу за владу, полювання, війну, дуже швидко забули, що таке порядність, доброта й милосердя... Втратити людську подобу виявилося вкрай легко. Мабуть, тому що під тонким шаром цивілізації в кожному з нас причаївся дикий Звір. Чи зможуть вони вижити? Яку жертву зажадає від них загадковий Володар мух? Читайте, дізнавайтеся…

7.     «Гидке каченя» Г. Х. Андерсен

Мешканці пташиного двору не злюбили каченяти, яке з народження було не таким красивим, як усі. Тож йому доводиться багато пережити, перш ніж знайти свою – лебедину – зграю й зрозуміти власну красу.

1 коментар:

КОЛО безпеки: дитина і домашнє насильство

  Знання та навички з виявлення, попередження і припинення домашнього насильства є життєво необхідними і мають стати складовою навчання моло...