Сторінки

вівторок, 11 червня 2024 р.

Арттерапія проти стресу

 

У часі війни нам, дорослим, важливо вміти підтримати дітей, допомогти їм у складних ситуаціях, заспокоїти та відволікти. Одним з кращих способів в воєнний час впоратися з тривогою від страхів та переживань є арт-терапія. Сьогодні арт-терапія («arttherapy»), в буквальному значенні цього терміна, означає лікування образотворчим мистецтвом.  Арт-терапія допомагає знайти приховані у підсвідомості проблеми, відтворити їх у символічному вигляді та переосмислити, позбутися нервового напруження. Особливо актуальна арт-терапія для дітей, адже вони зазвичай ще не вміють формулювати та висловлювати свої почуття, або соромляться розповісти, що з ними відбувається. На щастя, для арт-терапії не обов’язково кудись йти, багато вправ можна виконувати просто вдома!

Тому, з  метою надання елементарних знань з питань арт – терапії бібліотекарем філії «Федіївська сільська бібліотека» , і була організована  зустріч у Батьківському клубі для дошкільня КЗ «Федіївського ліцею»  та їх батьків за підтримки Програми Дитячого фонду ООН UNICEF «Швидке реагування для підтримки дітей та їхніх сімей, у тому числі внутрішньо переміщених осіб постраждалих від війни в Україні» в Кіровоградській області.  Так як захід проходив у дні, коли всі українці святкували День Матері, День сім’ї та День вишиванки , діти готували мамам подарунки, батьки в цей час виконували практичні вправи з різних технік арт -  терапії -  « Світ емоцій та почуттів».

      Особливо яскравий ефект дала робота з колажем.  Запрошеним на зустріч батькам було запропоновано принести з собою світлини, на яких зображено чи то спільний відпочинок сім’ї, чи свято, чи улюблене заняття всією родиною. Створили колаж. Батьки пригадували моменти зображенні на фото, розповідали про свої відчуття та емоції дітей. Спільно дійшли висновку, що саме такі моменти і є арт – терапія: мистецтво спілкування з природою, читання книг, робота з тістом,  ліплення, малювання, конструювання з природних матеріалів, музика ,гра.

       Серед сучасних засобів і напрямів в арт-терапії все яскравіше заявляє про себе відносно новий перспективний напрям – орігамі. Це конструювання різноманітних паперових фігурок шляхом складання квадрата без вирізання та склеювання. Батьки з задоволенням вправлялися в умінні створення оригінальних фігурок. Вийшли гарні літачки, човники, квітка, коробочка, метелик, динозавр, віяло, ковпачок , гармошка…

     Задовго до того, як розвився словесний спосіб спілкування, люди намагалися висловлювати свої почуття й емоції за допомогою малюнка : не навчившись писати, а іноді і говорити, дитина може малювати. Для малювання можна використовувати найрізноманітніші засоби, такі як фарби, олівці, масляну і художню пастель, фломастери, крейду.

Батьки переконалися , спостерігаючи за дітьми які малювали крейдою, що метод арт – терапії  - малювання - є гарним розвантаженням, заспокоює нерви, знімає відчуття втоми і розслабляє людину.

А коли батьки і дитина творять мистецтво разом, це сповільнює все.. Найважливіше те, що це створює простір і тишу, де ваша дитина може відчути підтримку та бути почутою. Найважливіша порада, яку отримали  батьки , коли справа доходить до творчості разом із дитиною - це відкласти свій телефон і бути присутніми на 100%.

   З метою надання дітям можливості висловлювати свої емоції, надавати їм підтримку та допомагати розвивати стратегії управління стресом бібліотекарем філії «Червонопільської сільської бібліотеки» для батьків та дітей КЗ «Червонопільська гімназія» проведено засідання на тему «Управління стресом». Учасники засідання ознайомилися з методиками подолання стресових ситуацій, виконували вправи для зняття стресу та емоційної напруги, отримали поради які допоможуть навчити дитину, як виходити зі стресового стану.

     Тож, говоріть з дітьми, малюйте, ліпіть, творіть, слухайте музику, заряджайтесь позитивною енергією!


Все є і буде Україна!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Підведено підсумки місцевого етапу Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу "ТВОРЧІ КАНІКУЛИ - 2024

  Мирошніченко Тимур В Конкурсі  прийняли участь 25 дітей, з населених пунктів Кетрисанівської громади: Буховецької, Веселівської, Верхньоін...